Darbs no Mājām - Kā Pelnīt ar Savu Aizraušanos

Darbs no mājām ir kļuvis par ierastu parādību mūsdienu darba tirgū, taču ko iesākt, ja papildus savam 9-5 vēlies pašīstenoties citās disciplīnās? Galu galā, iespējams, ka tev ir hobijs vai īpašs talants, kurā redzi lielu komercpotenciālu, taču tavs ikdienas darbs it nemaz nav ar to saistīts. Pilnīgi iespējams, ka mums ir tas, ko meklē. Atklāj kā Taskio var ļaut tev nopelnīt ar tavu aizraušanos! 

Pašrealizācija caur hobiju

Profesionālā un radošā pašrealizācija ir nozīmīga jebkuram indivīdam, taču to ne vienmēr ir iespējams īstenot pamatdarba ietvaros. Ja esi viens no tiem, kuru profesionālais ceļš saskan ar iekšējo aicinājumu - apsveicam, tā nudien ir liela laime. Turklāt, tas ir arī liels retums. Petījumi liecina, ka Maslova vajadzību piramīdas augšējo fāzi jeb pašrealizāciju darba ietvaros vidēji sasniedz tikai 15% darbinieku. 

Bet ko iesākt, ja esi starp pārējiem 85%? Ko darīt, ja tavs pamatdarbs, kaut arī pietiekami interesants un labi apmaksāts, tomēr nesniedz patiesu gandarījuma sajūtu? Laimīgā kārtā modernās tehnoloģijas un pēdējo gadu darba tirgus tendences piedāvā virkni dažādu alternatīvu. 

Viena no tām - pelnīšana ar savu hobiju no mājām, paralēli savam ikdienas darbam. Tādas platformas kā Taskio, nodrošina tevi ar visu nepieciešamo, lai vari sākt monetizēt savu aizraušanos jau šodien.

Svarīgi faktori, kuriem pievērsties pirms uzsāc

Vispirms identificē sfēru vai disciplīnu, kas tev sagādā patiesu prieku. Iespējamie varianti ir visdažādākie. Vienam tā var būt ģitārspēle vai fotogrāfija, citam - jaunu valodu apguve, vai arī darbošanās ar attēlu apstrādes programmām. Līdzko esi nolēmis par labu konkrētajai izpausmes formai, mēģini saprast praktiskās realitātes un loģistiku. Uzdod sev sekojošos jautājumus:

  • Vai manam hobijam būs reāls pieprasījums un auditorija?

  • Vai mans pakalpojums pieprasītu regulāru pārvietošanos, vai arī varu to sniegt to mājām?

  • Ko varu darīt, lai uzrunātu savu potenciālo auditoriju?

Uzreiz adresē arī tādas problēmas, kā rentabilitāte, ekipējuma, materiālu vai programmatūras izmaksas, un potenciālais izcenojums, lai šīs izmaksas nosegtu. Iesakām sastādīt arī tāmi. Rentabilitāte var krietni atsķirties atkarībā no izvēlētā virziena. Skaistumkopšana noteikti prasīs vairāk materiālo resursu nekā piemēram web dizaina pakalpojumi. 

Ja tevis izvēlētais lauciņš ļauj strādāt neatejot no datora ekrāna, esi labās izejas pozīcijās. Tādi pakalpojumi kā web un grafiskais dizains, programmēšana, attēlu apstrādē, reklāmrakstu veidošana un video montāža ļauj pilnībā īstenot tavu radošo potenciālo, neprasot neko vairāk kā vien pietiekami jaudīgu datoru un interneta pieslēgumu. 

Iespējamie reklāmas kanāli

E-komercijai kļūstot aizvien populārākai, arī pieprasījums pēc šīm spējam ir saglabājies nemainīgi augsts. Tajā pašā laikā, minētajās disciplīnās ir arī augsts konkurences līmenis, līdz ar to ir rūpīgi jāizvēlas kanāli, caur kuriem popularizēsi savus pakalpojumus.

Tradicionālie sludinājumi tādās platformās kā Facebook, Instagram, LinkedIn un pat SS.com nenoliedzami ir spēcīgs instruments jaunu auditoriju apgūšanā. Un tomēr, minētās platformas nāk komplektā ar virkni izaicinājumu. 

Efektīva reklāma Facebook un Instagram nereti ir iespējama tikai izmantojot maksas sludinājumus, kamēr LinkedIn ir izteikti orientēts tieši uz B2B (business-to-business) auditoriju un prasa ievērojamu darbu ar profilu, pirms klienti to sāk uztvert nopietni. Visbeidzot SS.com, kaut neapšaubāmi vēl aizvien populāra platforma pašmāju sludinājumu tirgū, visticamāk nebūs īstais kanāls, kurā piedāvāt e-komercijas pakalpojumus, jo tas gluži vienkārši nav platformas demogrāfijas interešu lokā. 

Kāds ir tavas alternatīvas?

Taskio - Darbs internetā vienkāršāk nekā jebkad agrāk

Taskio priekšrocība ir tāda, ka platforma ir primāri veidota tieši priekš freelance jeb gabaldarbu ņemēju nepieciešamībām. Tajā neeksistē sludinājumu sistēma, un tās galvenais mērķis ir pēc iespējas ātrāk savienot darba devējus ar uzdevumu izpildītājiem. 

Sastādot savu izpildītāja profilu, neaizmirsti dalīties savu darbu piemēros un detalizēti uzskaitīt savas spējas, kā arī zināšanas darbā ar dažādām programām un aplikācijām. Taskio profils būtībā ir tavs portfolio. Tas ir sevišķi svarīgi, ja tavs hobijs ir saistīts ar web izstrādi, vai jebkuru citu e-komercijas disciplīnu. 

Mājaslapas, fotosesijas, dažādi digitālie projekti, pie kuriem esi strādājis, pat ja tie ir bijuši treniņprojekti paša nepieciešamībam, ļaus potenciālajam klientam objektīvāk un ātrāk izvērtēt tavas spējas un piemērotību uzdevumam. Rekomendējam fokusēties uz dažādību. Tādējādi komunicēsi savu spēju piemēroties dažādām prasībām. 

Jo detalizētāks būs tavs profils, jo vairāk pabeigtu projektu tavā arhīvā - jo lielāka iespēja, ka tiksi izvēlēts uzdevuma izpildei. Vienlaicīgi vari darboties arī ar vairākiem klientiem, taču pievērs uzmanību termiņiem - iekļaušanās tajos tiešā veidā ietekmēs tavu reputāciju. 

Izmēģini jau šodien! 

Ja meklē papildus darbu no mājām, un tavi hobiji ir saistīti ar web izstrādi, e-komerciju, vai digitālo vidi kopumā, iesakām iekļaut Taskio izpildītāja profila izveidi darāmo darbu sarakstā. 

Tā ir tava iespēja izveidot pastāvīgu klientūru, neieguldot pārlieku daudz laika, vai resursu. “Gig economy” jeb gabaldarbu modelim kļūstot arvien populārākam, rekrutēšanas speciālisti aizvien biežāk meklēs ārštata darbiniekus tieši šāda veida profesionāļu bibliotēkās. Taskio izpildātāja profils ir tava iespēja būt īstajā vietā, īstajā laikā.